Mefibosjet

Du har kanskje aldri hørt om Mefibosjet? Det er ikke så rart, for han var en person som ikke gjorde noe som helst! Men nettopp derfor er historien om ham så fantastisk!

To hjertevenner

La oss starte med faren - han het Jonatan og var sønn av kong Saul. Jonatan var en mektig kriger, for allerede i tenånårene, kanskje da han var bare 16 år, kunne han finne på slike ting som står i

1.Sam.20.6: Jonatan sa til våpenbæreren sin:
«Kom, la oss dra over til forposten til disse uomskårne.
Kanskje Herren hjelper oss. For ingen ting kan hindre Herren i å gi seier,
enten vi er mange eller få.»


Leser du videre, vil du se at Jonatan fikk veiledning og åpenbaring fra Gud, og alene felte han 20 filistere.

En tid senere hører vi historien om da unggutten David felte kjempen Goliat - også ved overnaturlig ledelse og kraft.

Da skjedde det noe mellom disse to guttene! De ble hjertevenner! Ingen steder i Bibelen leser vi om noe lignende hjertenært vennskap mellom to menn!

1.Sam.18.1: Da David hadde snakket med Saul,
ble Jonatan nær knyttet til David,
og han fikk ham så kjær som sitt eget liv.


Men dette vennskapet ble vanskelig, for vi vet at Saul prøvde å ta livet av David på grunn av misunnelse, og Jonatan prøvde å megle mellom dem. En gang var det nære på at Saul drepte Jonatan også, så han måtte flykte. Senere møttes de to vennene, og møtet beskrives slik:

1.Sam.20.41b: Han kastet seg til jorden; tre ganger bøyde han seg.
Så kysset de hverandre og gråt begge to. David storgråt.


I midtøsten er det slik at også menn kysser hverandre på begge kinn når de skal hilse hverandre som fortrolige venner. Tenk - de tøffe krigsheltene storgråt av gjensynsglede og felles sorg! Det er først når vi fatter hvor høyt disse to elsket hverandre at vi  kan forstå det jeg nå skal fortelle om Mefibosjet.

Jonatans død

Det tragiske var at Jonatan, til tross for sitt vennskap med David, gikk tilbake til faren og kriget sammen med ham. Og i et slag ble Jonatan drept sammen med Saul, sin far!
(Les mer om dette i min artikkel om Jonatan).

Da David fikk høre dette, beskrives det slik i Bibelen:

2.Sam.1.26: Jeg sørger over deg, Jonatan, min bror! Du var meg inderlig kjær.
For meg var din kjærlighet mer underfull enn kvinners kjærlighet.

Man skulle nesten tro at de var på grensen til homofile legninger, men dette handler om hjertevennskap - ikke sex! Det finnes nemlig en kjærlighet som ikke bygger på kjønn, men på  to hjerter som forstår!

Mefibosjet:

Da Saul og Jonatan ble drept, ble det stort oppstyr, og kvinner og barn måtte flykte. Vi leser:

2.Sam.4.4: Sauls sønn Jonatan hadde en sønn som hadde en skade i føttene.
Han var fem år gammel da ulykkesmeldingen om Saul og Jonatan kom fra Jisreel.
Fostermoren tok ham med seg og flyktet i all hast, men under flukten falt han ned og ble halt.
Han het Mefibosjet.


Davids sorg og savn etter sin hjertevenn Jonatan var dyp og langvarig. Han fant ingen som kunne erstatte dette vennskapet. Og David begynte å etterlyse om det var noen overlevende etter Jonatan.

2.Sam.9.1: David spurte: «Finnes det ennå noen igjen av Sauls hus?
Da vil jeg vise godhet mot ham for Jonatans skyld.»

Da var det noen som visste om den stakkars lamme gutten, og David sendte bud etter ham.

2.Sam.9.6-8: Da Mefibosjet, sønn av Jonatan, sønn av Saul, kom til David,
kastet han seg ned med ansiktet mot jorden.
David sa: «Mefibosjet!» Han svarte: «Her er din tjener.» 
David sa til ham: «Vær ikke redd! For jeg vil vise godhet mot deg for din far Jonatans skyld.
Du skal få igjen all den jorden som tilhørte din far Saul. Og du skal alltid spise ved mitt bord.» 
Da bøyde han seg igjen og sa: «Hva er vel jeg, din tjener?
Hvorfor bryr du deg om en død hund som meg?»

Se på Mefibosjet sitt selvbilde: "en død hund som meg"
Mefibosjet kunne ikke gå. Han kunne ikke gjøre stort nytte for seg. Og han var full av skam og selvforakt. Han fortjente ingen ting!  Og han skulle alltid få spise ved kongens bord som en av kongens sønner!

Og legg merke til noe rart: David sier "din far, Saul" (se også 2.Sam.19.24) . Var ikke Mefibosjet sønn av Jonatan? Riktignok var det slik at de kunne si "far" om bestefedre, men her var det rot i sexlivet! For  mor til Mefibosjet het Rispa, og var Sauls medhustru.  Det står at Saul hadde to sønner med Rispa (2.Sam.21.8). Men så viser det seg at den ene av dem egentlig var sønnen til Jonatan! Her var det altså incest! Jonatan hadde fått en sønn med sin stemor! Og så ser vi at Mefibosjet var hos en fortesmor - han var fosterbarn!

Nei, det var ikke mye ærefullt her, men det er her det fantastiske poenget kommer! Mefibosjet hadde ikke gjort noe som kunne gjøre ham fortjent til noe som helst! Og han hadde saktens grunn til å skamme seg av slekta si! Og han var handikappet. Men fordi han var sønn av kongens hjertevenn, fikk han både kongelig arv og ære ved kongens bord! Og han fikk landområder og tjenere som forvaltet det, slik at han hadde nok å leve av resten av livet.

Nåde!

Føler du deg som en død hund? Som aldri har gjort noe så du kan fortjene Guds kjærlighet? Er du handikappet? Eller skammer du deg over slekta di? At du er en "lausunge"? Eller enda verre - et resultat av incest! At du ikke fortjener noe som helst? At du aldri har gjort noe verken for mennesker eller Gud som du kan være stolt av og føle at du fortjener noe for?

Da er du en Mefibosjet! Hvorfor skulle Gud elske deg? Jo - fordi du er et Guds barn, fordi du har fått barnekår fordi Jesus døde for deg! Når Gud ser deg, ser han Jesus i deg, og elsker deg inderlig for den du ER og ikke for det du GJØR! Guds kjærlighet til deg har ikke noe med om du fortjener det å gjøre!

Dette er en rørende historie om Guds NÅDE, den ufortjente kjærlighet vi får fra Gud på grunn av det Jesus gjorde for oss! Når David så Mefibosjet, så han sin elskede venn Jonatan, og behandlet Mefibosjet som om han var Jonatan! Når Gud ser deg, ser han Jesus, og behandler deg som om du var Jesus!

Gode gjerninger?

Men er ikke Gud glad for at vi gjør gode gjerninger da? Skal ikke vi få glede oss over at vi gjør gode gjerninger? Jo - men det er et resultat av den tryggheten vi har av å være ubetinget elsket av nåde. Vi må ikke snu dette opp - ned!

Visste du at navnet "Mefibosjet" betyr "slutten på skammen"? Det betyr å hugge noe i småbiter, knuse det! Hans skam ble knust og vendt til ære da han ble opphøyet til hedersgjest ved kongens bord! Du kan også få knuse og riste skammen av deg og vite at du er elsket for den du er - uavhengig av hva du gjør!

En kilde som ikke svikter!

Joh.4.14:  Men den som drikker av det vannet jeg vil gi, skal aldri mer tørste.
For det vannet jeg vil gi, blir i ham en kilde med vann som veller fram og gir evig liv.»


Hvis du skal basere din inspirasjon på å føle deg vellykket, fortjent eller verdig, vil denne "kilden" tørke ut hver gang du mislykkes. Men det er akkurat da du trenger denne kilden! Derfor må du basere dine kilder på vissheten om at du har ubetinget nåde og sitter på hedersplassen ved Himmelens dekkede bord, og ikke på dine egne prestasjoner!

Guds fred!

PS! For flere historier om tragiske familieforhold, les min artikkel om Skam.

Først lagt ut: 25.05.12     Del på FaceBook!

Sist redigert: 13.03.13

Tilbake til oversikten