Gleden i Herren

    Hør artikkelen opplest, ca 16 min   Tilbake til oversikten       Del på FaceBook!


Neh.8.10b: Vær ikke bedrøvet! For gleden i Herren er deres styrke

Glede er noe som løfter oss opp og gjør at problemer og sorger mister taket eller i det minste blir lettere å bære.

Alle ønsker vi å være glade. Men glede er ikke noe som kommer av seg selv. Det finnes mennesker som har alt man skulle tro et menneske skulle ønske seg, men likevel ikke er glade! Men glede er noe man kan oppnå ved å ta kontroll over negative tankemønstere og erstatte dem med tanker som gjør oss glade. Og dette er mulig, selv om omstendighetene ikke blir annerledes!

"Verdslig" glede.

Vi trenger ikke å bli overåndelige for å finne glede i livet. Se de to bildene nedenfor. De er tatt fra samme ståsted ved Tovdalselva på Birkeland. Det ene er tatt opp mot Teinefossen med den vakre stålbrua og de flotte steinene og gress i gylne høstfarger. Det andre er tatt på skrå nedover i 90 grader mot høyre i forhold til det andre bildet. Det viser ugress, stygge stubber og ei ølfraske som er slengt fra seg.


Dette skal illustrere hvordan du ser dine omstendigheter. Begge bildene er "sanne", og tatt på samme tidspunkt fra samme ståsted. Slik kan du også betrakte dine omstendigheter ved å fokusere selektivt. Det forandrer kanskje ikke dine omstendigheter, men det forandrer din oppfatning av dem. Så din glede i livet er i stor grad et resultat av hva du velger å fokusere på!

Ett år deltok jeg på stand på Handikappmessa i Lillestrøm. Like ved var det ei ung dame som hadde stand for service-hund. Hun var i begynnelsen av 20-åra, og hun bare strålte av glede - der hun satt i sin rullestol. Jeg kom i prat med henne om dette med å fokusere på det positive i livet, og jeg gjengir litt av samtalen, slik jeg husker den.

Hun sa: "Jeg elsker å provosere folk!"
Jeg spurte: "Å, hvordan da?"
Hun fortalte:
Jo, når de spør meg: "Hvordan kan det ha seg at du er så glad?"
Så spør jeg tilbake: "Hva mener du med det?" (he, he)
Så sier de brydd: "Ja, du i din situasjon!"
Ha, ha, jeg elsker det! "Hvilken situasjon" spør jeg - herlig!
"Ja, når du sitter i rullestol og sånn?"
Da svarer jeg: "Hvorfor skulle ikke jeg være glad? Jeg har en flott kjæreste, masse venner og en familie som elsker meg. Jeg går på skole og kommer til å få meg en flott jobb. Bortsett fra beina som ikke vil bære meg er jeg frisk og har det bra! Jeg synes mer synd på folk som ikke har venner!"

Denne solstrålen hadde fattet poenget! Og hun spredte sitt gode humør og viktige budskap med en smittende glede! Hun hadde lært seg å fokusere rett i livet! Derfor hadde hun det topp!

Å vende blikket bort fra det tunge og vanskelige er ikke det samme som å fornekte sannheten. Til tider må du forholde deg til det vanskelige og ta valg og gjøre ting, men gjør det bare når det er nødvendig rent praktisk. Bruk resten av tiden til å vokte dine tanker og bevissgjøre deg å fokusere på positive ting rundt deg, og på ting du gleder deg til i framtida. 

Sett deg gode mål som du kan glede deg til, både kortsiktige og langsiktige. Om du ikke ser så mye positivt, så finn det! Gå ut blant venner der det er munterhet og glede. Bestem deg for å gjøre ting som du kan se fram til. Uten mål blir livet meningsløst - derav uttrykket: "uten mål og mening".

Sutring gjør deg ensom!

Og husk at folk blir lei av å høre at du snakker om dine problemer og bekymringer. De trekker seg etter hvert unna, og du blir ensom. Du ønsker sikkert å få forståelse og oppmerksomhet, men folk blir lei av det. Deprimerte mennesker er ikke deprimerte fordi de ensomme - de er ensomme fordi de er deprimerte!
(Les artikkel om Depresjon)

Be om forståelse for dine faktiske begrensninger, og be om hjelp når du trenger det. Det forstår folk. Men ikke gjør din situasjon eller diagnose til din identitet og faste samtaleemne - da blir du utstøtt og ensom! Mitt råd er: Hold kjeft og behold dine venner!

Hvis du har behov for å snakke om dine plager, så finn noen som er villig til å lytte. Avtal at dette er tema, og avsett tid - og hold tett ellers. Jeg sammenligner det med å gå på do og få ut "dritten" i stedet for å gå omkring å prompe! Legg det fra deg der det er lagt til rette for det, og hold tett ellers.

Positiv sammenligning

Sammenligning kan være helt deprimerende, hvis du sammenligner deg med folk som får deg til å føle deg mislykket og mindre verd. Eller det kan være folk som sitter og forteller hverandre hvor ille de har det, som en slags konkurranse i hvem som har det verst. 

Husk at folk som allerede er deprimerte har vanskelig for å høre om andres problemer uten å føle at vi bagatelliserer deres egne. Da bør vi kanskje vente med dette punktet til de har fått litt mer mot på livet. Men sammenligning kan også være med å løfte deg opp!

Jeg vil igjen ta et eksempel fra handikappmiljøet. Jeg er armamputert, og treffer mange som er beinamputert. De er så glade for at de har begge hendene og kan gjøre alt de vil med dem. Når de ser meg, blir de takknemlige for at de har begge hendene i behold! Jeg, derimot, er så glad for at jeg har to føtter så jeg kan gå turer i skog og mark uten begrensninger. Så når jeg ser beinamputerte, blir jeg så takknemlig for at jeg har begge beina.

Og nå regner jeg med at du aldri har tenkt over at du kan være takknemlig for at du ikke sitter i rullestol, eller at du har både armer og bein! Det tar du for gitt? Der fikk du noen flere tips om hva du kan være takknemlig for!

Ved å se deg omkring vil du sikkert se mange skjebner som er verre enn det du sliter med. Det kan gi deg en anledning til å være takknemlig og glad! Så ikke gå rundt og se deg selv i en liten kuppel av egosentriskhet. Løft blikket og se masse grunner til å være takknemlig og glad!

Jeg vet at mange føler at vi ikke tar deres situasjon alvorlig hvis vi minner dem på at det er noen som har det verre. Men det er ingen motsetning mellom det å bry seg og å minne folk på at det er noen som har det  verre. Hvis du ikke tåler å høre at andre har det verre enn deg, så kan det jo være at du er deprimert! 

I handikappforbundet har de et ordtak som sier: "Det største handikapp et menneske kan ha, er å synes synd på seg selv!"

Så jeg beklager hvis du føler at jeg bagatelliserer dine plager. Det er ikke det jeg ønsker, men jeg ønsker å gi deg et nytt perspektiv på dem, slik at du får krefter til å leve med dem eller komme gjennom den vanskelige situasjonen du står i. For depresjon og selvmedlidenhet løser ingen ting, det trykker deg bare ned og gjør deg ensom!

Husk at jeg snakker ut fra både egne og andres erfaringer. Jeg er uføretrygdet på grunn av konstante smerter. Men ingen orker å høre om dem - og hva er vitsen? Smertene forsvinner ikke om jeg beskriver dem aldri så mye. 

De vil bare at jeg skal lytte til deres problemer, smile og oppmuntre. Derfor gjør jeg det - fordi jeg vil ha venner og ha det bra! Jeg skjønner disse tingene og kan godt være den "søplebøtta" du kan få bruke til å sette ord på det som tynger deg!

Forståelse

En annen positiv side ved å sammenligne seg, er å tenke på at det er andre i din situasjon som forstår hva du sliter med. Kanskje du finner ei gruppe på FaceBook? Eller ei interessgruppe som har samlinger, turer og seminarer? Eller du finner bøker eller artikler som beskriver det du sliter med, og som gir råd.

Selv har jeg funnet ei gruppe for mennesker med kroniske smerter, og jeg er med i Landsforeningen for Amputerte. De forstår hvordan det er å ta seg sammen og gå ut blant folk og smile, og få høre: "Du ser da så frisk ut? Skulle ikke tro at det er noe som feiler deg!" Men de vet ikke hva det koster å ikke la sine plager være synlig for andre. For vi ønsker da ikke å skape dårlig stemning der vi er!

Men i ei slik gruppe kan du spørre hvordan andre takler dette, og hva de sier når de må sette grenser. Da får du svar fra mennesker som har erfaring. Og kanskje kan du også få bruke din erfaring til å hjelpe andre? Slik forståelse og gode råd kan gjøre deg glad og hjelpe deg å takle hverdagen bedre.

En overnaturlig glede

Men det finnes en glede som er sterkere enn den du kan finne ved å ta kontroll over dine egne tankemønster. Det er gleden i Guds løfte i:

Rom.8.28 Vi vet at alt tjener til det gode for dem som elsker Gud,
dem han har kalt etter sin frie vilje.

Når du velger å tro at alt du opplever vil tjene til noe godt, vil ditt sinn fylles med forventning og glede! Du trenger ikke å forstå det eller se hva som kan være positivt - men du må gripe det i tro! Gud vil etter hvert la deg skjønne hva det er som blir godt for deg  - men bare vent i spenning på Hans løsninger! Denne forventningen vil fylle deg med glede! Slik som da jeg lå i sykebilen 10. jan. 1986 med avkappet høyrehånd. Jeg snudde meg mot veggen i sykebilen, smilte og takket Gud for det gode han ville gjøre i mitt liv gjennom det som nå skjedde!

Jeg var ikke i sjokktilstand - jeg visste godt hva jeg gjorde. For jeg hadde fått dette prinsippet så dypt inn i mitt hjerte at jeg kjente at det ga meg kraft midt i tragedien! Det var boka "Guds makt ved lovsang" av Merlin Carothers som hadde lært meg dette. Og jeg fikk ingen etterreaksjoner heller, slik mange forventet. En psykiater spurte meg for et par år siden hvordan jeg taklet å leve med så sterke smerter. Jeg sa: "Jo, jeg anser meg som heltidsansatt i staten for å tjene Herren på heltid!" "Ja, da har du taklet det bra!" sa han.

Jeg sier ikke at det er enkelt. Jeg sier ikke at jeg selv klarer å leve etter dette hele tiden. Men jeg vet at når jeg ikke følger disse rådene, blir jeg deprimert. Når jeg følger dem, blir livet godt å leve!

Da jeg talte til lutfattige mennesker i Nairobis slum, talte jeg over dette at Gud kan vende alt til det gode. Når jeg så på deres omstendigheter var det nesten så jeg mistet motet eller troen på at jeg kunne forkynne dem dette. Men etterpå kom de begeistret og sa: "Når du har klart deg så bra med ei hand, skal vel alltids vi klare det, vi som har to hender!"

Utløser kraft

For du skjønner det, at takknemlighet og glede utløser krefter. På det psykiske plan kan vi si at det løfter deg opp og gjør hverdagen din lysere og lettere. Men på det åndelige plan skjer det noe mektig! Ved at du takker Gud for det gode han vil gjøre gjennom din situasjon, viser du han at du stoler på ham! Og det rører ved hans hjerte slik at han griper inn og gjør under! Hvis du ikke takker ham, stenger du for troens kraft! Det er derfor Jesus sier:

Matt.6.34 Så gjør dere ingen bekymringer for morgendagen;
morgendagen skal bekymre seg for seg selv.
Hver dag har nok med sin egen plage.

Etterpå sier han:

Luk.6.46 Hvorfor kaller dere meg ‘Herre, Herre!’ og gjør ikke det jeg sier?

Dette har med lydighet å gjøre. Når motgangen kommer, vil det vise seg om vår tro er bare teori, eller om vi gjør som ordet sier! Bygger vi på hans ord, vil vi klare oss. Jakob sier:

Jak.1.22 Dere må gjøre det Ordet sier, ikke bare høre det,
ellers vil dere bedra dere selv.

Du kan ikke bare sette deg ned og vente på at Gud skal fikse dine problemer. Du må gjøre som ordet sier - du må flytte fokus fra problemene og over på troen og gleden over at Gud har kontroll og vil vende dem til en velsignelse for deg! Kampen står i ditt eget sinn og i din egen vilje. Det handler om å trosse følelser og velge å gjøre det som er rett framfor det du føler.

Og om Gud ikke skulle gripe inn på noen overnaturlig måte, slik du ønsker det, så vil en slik innstilling i seg selv være en bærende kraft som gjør din situasjon bedre. For denne gleden i Herren kan i seg seg selv være det som gir deg den kraften du trenger!

(Les om om å ta ansvar for eget liv)

Koble oss til Guds kraft

For å få kontakt med Guds overnaturlige kraft, er det to viktige ting jeg vil minne om i denne sammenheng.

For det første må vi fjerne alt som skiller mellom oss og Gud. Det står i
Jes.59.2:  Nei, det er skylden  som skiller dere fra deres Gud.
Syndene deres skjuler ansiktet hans  så han ikke hører dere.

Den gjelder all slags synd, men det jeg først og fremst tenker på her, er anklagene mot Gud for at Han har tillatt det onde og ikke grepet inn. (Les artikkelen "Hvorfor tillater Gud?") Det er ikke Guds skyld, men det skyldes av verden ligger i det vonde, og at menneskene har fått en fri vilje som de misbruker. Vi kan være rammet av tilfeldige eller urettferdige ting. Det er viktig at vi bekjenner for Gud at vi ikke anklager Ham for dette, for da stenger det for våre bønner!

For det andre må vi bygge opp vår tro ved å minne oss selv på alt det gode Gud har gjort for oss og andre tidligere, og forteller dette til Gud som en bekjennelse om at vi tror at Han er den samme i dag og kan gjøre det samme nå, i vår situasjon. Dette er ikke for å smigre Gud eller fordi vi tror han er glemsk, men for å bygge opp vår tro ved å bekjenne at vi tror på Hans allmakt. Dette blir troens tilkoblingspunkt for Guds makt i våre liv og i våre omstendigheter!

Les f.eks Neh. kapittel 9 der folkert ber om tilgivelse for sine og sine forfedres synder, og minner Gud på alt han har gjort i tidligere tider. Og vi ser at de lykkes med å gjenoppbygge Jerusalem. Riktignok var de utsatt for mye motstand og problemer, men det ble seier til slutt!

Slik kan du også fjerne hindringene mellom deg og Gud og bygge opp troens tilkoblingspunkt slik at Gud slipper til og frir deg ut!

Troens hvile:

Det fine med å gripe troen og forventningen på at noe godt vil skje, er at du får en indre fred og hvile. Jeg tror det er dette Jesus sikter når han sier:

Matt.11.28 Kom til meg, alle dere som strever og bærer tunge byrder,
og jeg vil gi dere hvile.
29 Ta mitt åk på dere og lær av meg, for jeg er mild og ydmyk av hjertet, 
så skal dere finne hvile for deres sjel.
30 For mitt åk er godt og min byrde lett.»

Her ser du et bilde jeg tok i Kenya av en bonde som pløyer med to okser. Du ser at det er en stor og en liten okse. Hadde bildet  vært bedre, ville du sett at draget i åket som plogen var festet til var plassert nærmest den store oksen. Dermed ble det nesten ingen belastning på den lille - han var egentlig med bare for opplæring!

Slik er det med oss også. Jesus tar byrden, og vi lærer av ham. Når du har grepet troen på at Han vil vende situasjonen til noe godt, vil du kjenne at du hviler fra eget stress, fra frykt og følelsen av ikke å strekke til. Jesus vil gjøre jobben, men du må følge ham. Du må koble deg til den lette siden av hans "åk". Og det gjør du ved å takke ham for at han vil vende din situasjon til det gode. 

DET er hvilen du  får når du gir ham dine byrder.

DET er styrken du får når du gleder deg i Herren!


Anbefalt sang fra YouTube: Gleden i Gud
En sang med humor til å le av: Å glede seg i Herren

Les/hør også artikkelen om å forsone seg med omstendigheter man ikke kan forandre!
Les videre "Alt tjener til det gode" og "Viljens makt"

  Ditt navn (Det er lov å være anonym)

* Din e-postadresse (hvis jeg skal kunne svare)

Skriv kommentarer eller spørsmål under her *:

              * MÅ fylles ut!

Først lagt ut: 16.05.2013

Sist redigert: 24.05.2013

Tilbake til oversikten